We provided guidance throughout the project lifecycle on regulatory health and safety compliance working with Essex Trust and London based Van Heyningen and Hawards Architects. 

Image credit to Gabbie Milligan / Essex Wildlife Trust

Key Information

  • Client: Essex Wildlife Trust
  • Architect: van Heyningen & Haward Architects
  • Location: Mucking, Essex

Project Overview

A stunning and innovative visitor centre built on a former landfill site, with superb views over Mucking Flats SSSI and the Thames Estuary (SPA). Footpaths and cycle ways in 120 acres of nature park, which will expand to 845 acres. Great birdwatching - and ship watching. 

Brief scope of works

Built on one of the largest landfills in England, this former site has provided an innovative and sustainable design centre with superb views over Mucking Flats and the Thames Estuary. Sir David Attenborough officially opened the 120acre nature park on Saturday 11 May 2013.

We provided guidance throughout the project lifecycle on regulatory health and safety compliance working with Essex Trust and London based Van Heyningen and Hawards Architects, helping them meet their brief of following an environmental approach to conserve heat and facilitate natural ventilation.

Want to find out how SOCOTEC Building Control can support your next project? Contact us

Get in touch